Witte Haaien

27/02/2011 by: Trademedia.nlRemko Jonkers

Witte haaien of witte haaiTot dusver gingen wetenschappers er van uit dat grote witte haaien redelijk honkvast waren en in kleine groepen de kustwateren verkenden. De dieren zouden zich zelden ver uit de kustlijn wagen.  Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de UCSC en de Stanford University, toont echter aan dat de roofvisen, die meer dan 2000 kg kunnen wegen, mysterieuze migratiesroutes volgen en soms vele duizenden kilometers dwars door de oceanen afleggen.

 

Gelabelde haaien
“Ik was geschokt door de resulaten”, aldus bioloog Burney Le Boeuf, een van de auteurs van de studie, die 3 januari in het blad Nature is gepubliceerd. “We hadden verwacht dat de haaien echt dieren van de kustwateren waren, die zich in de zuidelijke kustwateren van Californië voortplanten om daarna in de noordelijke kustwateren op zeehonden te jagen. Nu blijkt echter dat ze ook midden op zee leven en soms zeer diep duiken.”

 

Eén mannetjeshaai zwom zelfs van de Californische kust helemaal naar het warme zeewater rondom Hawaii, een reis van circa 3670 kilometer. In het voorjaar keerde het dier weer terug naar de kust van Californië. Drie andere gelabelde haaien trokken naar het oosten van de Stille Oceaan om daar vervolgens maandenlang te blijven.

 

De onderzoekers brachten de afgelegde routes in kaart met behulp van electronische labels die in 1999 en 2000 aan zes volwassen grote witte haaien bevestigd werden. De dieren konden vervolgens met behulp van satellieten gevolgd worden.

 

Mysterie
Waarom de roofvissen, die meer dan 2000 kg kunnen wegen, zulke grote afstanden afleggen, is vooralsnog een raadsel. Normaal gesproken worden de dieren langs kustlijnen aangetroffen omdat daar hun voornaamste prooidieren leven, de zeehonden en de zeeleeuwen.

 

“Het is voor ons als landrotten moeilijk te begrijpen wat deze vissen beweegt” aldus Barbara Block, professor in de biologie. “Wat we nu zien, is dat het kosmopolitische dieren zijn, niet gebonden aan een bepaalde plek. Het blijft echter een mysterie waarom ze soms duizenden kilometers afleggen. Misschien heeft het iets met de voortplanting of zoeken naar nieuwe prooidieren te maken.”

 

Om meer over hun beweegredenen te weten te komen, zullen de gegevens van de gevolgde haaien later naast die van het Global Census of Marine Life worden neergelegd. Dit studiecentrum zal ruim 4000 vissen, vogels, zeezoogdieren en grote pijlinktvissen volgen om een duidelijker beeld te krijgen van migratie in de diepzee.

 

“Dit is nog maar het topje van de ijsberg” liet Block weten. “We weten nu nog niet eens waar de haaien tijdens hun trektochten op jagen, maar deze techniek zal ons nieuwe inzichten verschaffen.”

 

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply