Leren duiken

17/02/2011 by: Trademedia.nlRemko Jonkers

Duiken is iets wat u evenals bijvoorbeeld autorijden moet leren. Voorstaande weet u als geen ander als u, uw rijbewijs heeft gehaald! Na het behalen van uw rijexamen weet u precies, welke verkeersregels er zijn, hoe u een auto moet besturen etc..  Nadat u enige ervaringen heeft opgedaan voelt u zich steeds beter en op uw gemak op de (snel)weg.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Met duiken is dit eigenlijk precies hetzelfde. Na het behalen van een (uw) eerste duikbrevet, is het van belang om (al) het geleerde in de praktijk te (gaan) brengen. Door ervaring op te doen, leert u het beste. Om te leren auto rijden moet u de nodige praktijk ervaring opdoen. Dit doet u door bij een autorijschool rijlessen te nemen. Met duiken is dit exact hetzelfde. Alleen krijgt u geen les van een rij-instructeur maar van een duikinstructeur die u het duiken bij brengt. Wereldwijd zijn er vele verschillende duikorganisatie die zich bezig houden met het opleiden, begeleiden en assisteren van duikers. Vaak wordt gezegd: ‘Dat de ene organisatie beter is dan de andere’. Dit door de snelle veranderingen van de duiksport in de afgelopen jaren geheel achterhaald is.

Verschillen zijn er wel degelijk, maar de essentie komt uiteindelijk op hetzelfde neer:  “Het leren duiken”. De kwaliteit van een duikschool, duikwinkel of een duikinstructeur als individu, bepaald uiteindelijk de totale kwaliteit en niveau waarin er les geven wordt. De afgelopen jaren zijn er wereldwijd vele duizenden nieuwe instructeurs bijgekomen die zich bezig houden met de duiksport. Als verbreding van hun eigen interesse of uit beroepsmatige keuze.  De eerste kennismaking met de duiksport is vaak via een kennis, vriend(in), familie, duikinstructeur of anders. De eerste aanraking met de duiksport wordt een introdcutie- of kennismakingsduik genoemd. Aan de hand van deze eerste ervaring kunt u kijken hoe u het ‘gewichtloos’ in het water aan het zweven bent. Vaak wordt een introductieduik gehouden in beschut helder water, een kleine afgelegen baai tijdens uw vakantie of natuurlijk gewoon een zwembad. De duiksport is de afgelopen jaren commercieler geworden. 

U kunt uw eerste kennismaking doen bij een duikvereniging, duikclub, duikwinkel, duikschool of bij een warm duikresort.

Zoals gezegd hangt de kwaliteit van een duikopleiding niet alleen af van welke duikorganisatie, maar vooral ook van diegene die U de lessen verzorgt. Een duikinstructeur (m/v) moet door een duikorganisatie opgeleid en erkend (active) zijn. Danwel aangesloten zijn bij een duikschool, duikwinkel of duikvereniging. De meeste duikinstructeurs van duikorganisaties mogen (ook) zelfstandig opperen. Aangezien zij de erkenning van duikinstructeur hebben behaald bij een duikorganisatie. De persoon die lesgeeft moet continu blijven voldoen aan de gestelde eisen van een duikorganisatie.  Voldoet iemand niet aan deze eisen kan iemand op non-actief staan. Dit betekent dat de instructeur op dat moment niet bevoegd is voor het opleiden en/of begeleiden van duikers. Vraag daarom dan ookvoordat u een introductieduik en/of duikopleiding gaat volgen naar de brevetering (Aanbeveling: visueel laten zien) van de duikinstructeur. In eerste instantie zal men u raar aankijken, maar als alles in daadwerkelijk in orde is, moet dit geen enkel probleem zijn. Dit geeft voor uzelf een rustig goed gevoel en voor de instructeur een teken dat u alles serieus neemt.  Is een duikinstructeur aangesloten bij een duikresort, duikschool of duikwinkel kunt u er meestal wel van uitgaan dat alles in orde is. Maar binnen de duiksport (met name in verre landen) zijn incidenten bekend, van een aan de buitenkant erg goed uitziende duikschool e.d. Die uiteindelijk toch mysterieus bleken te zijn.

— WE HEBBEN U GEWAARSCHUWD !!! —

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply