Duiktips

17/02/2011 by: Trademedia.nlRemko Jonkers

Hieronder een groot aantal TIPS & Trucks voor de duiker:

 1. “Duik NOOIT alleen, duik ALTIJD met uw buddy!”
 2. Blijf zo dicht mogelijk in de buurt van uw buddy! Zeker in helder water. Het gevaar is, dat de afstand tussen u en uw buddy (=duikpartner) groter is dan feitelijk gedacht. In een situatie onderwater zonder lucht naar uw buddy zwemmen is moeilijker dan gedacht!
 3. Hou NOOIT, nooit uw adem in, als u met perslucht aan het duiken bent! Dit is ook één van de belangrijkste regels bij het (leren) sportduiken.
 4. Wees een veilige duiker, duik ALTIJD volgens de doorvoor opgestelde normen en regels, zoals deze worden aangeleerd, tijdens een duikopleiding of duikcursus.
 5. Zorg ervoor dat u mentaal, fysiek, danwel medisch in orde bent (schikt) voor het duiken.
 6. Zorg ervoor dat u een duikkeuring (duikverklaring) heeft, alvorens u duikt of gaat duiken. Een duikkeuring is bij de meeste duikorganisaties (aangesloten duikscholen) één jaar geldig. Vaak is het hebben van een duikkeuring ook een vereiste voor Uw (duik-)verzekering. Heeft u namelijk géén (juiste/geldige) keuring, en mocht er in het ergste geval iets gebeuren kan men, als verzekeraar hier altijd op terug vallen. “Voorkomen is tenslotte beter dan genezen”.
 7. Zorg ervoor dat u goed en voldoende bent verzekerd. Bezuinigen kan altijd, maar doet u dit niet op een goede duikverzekering!
 8. Let op het onderwaterleven, het fascinerende, de FLORA en FAUNA van het onderwaterleven. Leun niet (onnodig) op koraal en raak het onderwaterleven niet aan! Een belangrijke stelregel die vaak wordt aangenomen is: “Onderwater ben je als duiker te gast bij de dieren, dus niet andersom”.
 9. Stijg nooit sneller op dan 7 tot 10 meter per minuut (mtr./min.), ALLEEN in noodgevallen, maar NOOIT sneller dan, 18 meter per minuut! Langzamer opstijgen wordt ten alle tijden aanbevolen!

10.  Zorg ervoor dat u duikt met bekend materiaal, uw eigen duikuitrusting of met materiaal dat u kent! Huurt u een duikuitrusting, test u deze, alvorens U diep gaat duiken. Bijvoorbeeld in een zwembas of ondiep water!

11.  Duik met (goed) passend materiaal, te groot en/of te klein is niet goed! Comfort en persoonlijke voorkeur zijn hierbij de belangrijkste factoren.

12.  Duik met goed onderhouden duikmateriaal.

13.  Laat minimaal één keer per jaar uw duikspullen onderhouden, door een erkend vakman. Goed onderhoud bespaart U uiteindelijk in de kosten! Wanneer u geruime tijd niet heeft gedoken, laat dan ook Uw uitrusting controlleren.

14.  Houd uw duikkennis en duikniveau op peil. Duik daarom regelmatig! De beste manier om ervaring op te doen is logische wijze om te gaan duiken. Duik vooral als u onervaren bent, met iemand die meer ervaring heeft dan uzelf. Hierbij blijft belangrijk doe wat je geleerd hebt en ken uw grenzen. De meeste (bijna) ongevallen / ongelukken gebeuren, doordat men meer doet dan men op het moment eigenlijk aankan!

15.  Denk aan: uw eigen, en/of aan uw buddy’s zijn of haar veiligheid! {mosimage}

16.  Zorg ervoor dat u voldoende drijfvermogen heeft en tijdens de duik blijft houden! Dit zowel boven, danwel onderwater!

17.  Gaat u naar het buitenland? Zorg indien nodig voor de JUISTE inentingen!

18.  Gebruik absoluut GEEN alcohol voor en gelijk na het duiken. Duiken en alcohol gaan zeer slecht samen! Sterker, misschien beter en begrijpelijker uitgedrukt, deze combinatie kan in het ergste geval, absoluut de dood tot gevolg hebben. Zeker in warme vakantieoorden is alcohol na de laatste duik erg verleidelijk. Indien toch gewenst, gebruik alcohol na het duiken met mate, wacht tenminste twee uur, alvorens alcohol wordt genuttigd! Voelt u zich niet (geheel) lekker? Twijfel dan niet, ga dan NIET duiken. Neem zo min mogelijk risico. Veiligheid staat tenslotte bij het duiken voorop!

19.  Weet wat u doet! Ga NIET zitten spelen met uw of andermans apparatuur.

20.  Duik NIET tot aan de maximale duikgrens, uw duiklimiet. Bouw een goede veiligheidsmarge in!

21.  Spoel AL uw duikspullen na iedere duik, ongeacht het soort water waarin is gedoken. Het beste is te spoelen met lauw zoet, het liefst schoon (leiding)water. Merk en/of kenmerk uw duikspullen duidelijk!

22.  Vergeet NIET de BUDDY-check. Check uw buddy, en laat uzelf ook controleren!

23.  Zorg dat uw materiaal comfortabel zit! Duik dus NIET met te grootte of te kleine materialen! Zorg voor een GOEDE en geldige verzekering voor het duiken. Meestal is dit NIET standaard gedekt!!!

Hieronder hebben wij verder nog een aantal aanbevelingen voor u op een rij gezet.

 • Handig: Merk uw eigen duikspullen! U zal de eerste niet zijn die een uitrustingstuk onbewust (in)pakt, welke toch niet van U blijkt te zijn. Dit is iets wat voor kan komen, als U niet goed op uw kostbare duikspullen let. Een simpele oplossing is het antwoord: “voorkomen is beter dan genezen”. Merk daarom al uw duikspullen, duidelijk, zichtbaar en het liefst op een vaste en zelfde plaats. Om verwisseling van duikuitrustingsstukken te voorkomen. Enkele middelen, welke gebruikt zouden kunnen worden voor het merken van uw duikuitrusting: 1) Tape, 2)Tayrips, 3) Touw(nylon), 4) Graveren, 5) Permanent Markers (zwart), 6) Elastiek, 7) Rubber e.d. Natuurlijk zijn er vele andere oplossingen te vinden, maak altijd de keuze welke manier u het makkelijkste vind.
 • Handig: Matje voor het omkleden! Als u duikt krijgt u te maken met het omkleden op allerlei plaatsen langs de kant. Om het voor jezelf en je spullen wat makkelijker te maken (zand in je automaat is funest!) kan je bijvoorbeeld van wat resthout een vlondertje maken waar je op kunt gaan staan. Dat voorkomt vieze voeten en spullen. Erg makkelijk bij het omkleden. Je kan bijvoorbeeld ook van die vlondertegels bij bijvoorbeeld Gamma, Karwei, Praxis e.v.a. halen.
 • Duikmedische keuring! Mocht U (binnenkort) van plan zijn om te gaan leren duiken in het buitenland. Dan is het altijd raadzaam om al voor vertrek in Nederland, uw (duik)medisch te laten keuren door een sportduikerarts. De meeste GG&GD-instellingen in Nederland hebben een duikerarts binnen hun regio werkzaam. Mocht dit niet het geval zijn kunt u altijd zoeken in de alom bekende gidsen. De reden hiervan is, dat het onverwachts keuren in het buitenland op hogere kosten kan lijden. Zodoende u niet voor verrassingen kan komen te staan. Een eenvoudig manier om een arts te vinden voor je duikmedische keuring is via de site: http://www.duikgeneeskunde.nl. Hier krijg je een lijst van diverse artsen die gekwalificeerd zijn voor diverse niveaus, gesorteerd op basis van locatie.
 • Spoel uw duikspullen frequent! De aanschaf van een complete duikuitrusting is voor de meeste mensen een grote, maar goede investering in de toekomst. Om de levensduur van uw duikuitrusting te verlengen en de kosten van onderhoud te besparen is het raadzaam om na elke duik uw duikuitrusting te spoelen in lauw zoet leidingwater. Ook na duik in het zwembad.
 • Zorg dat uw duikfleskeuring in orde is! Bent u een duiker die in het bezit is van een eigen duikfles? Dan is het raadzaam om jaarlijks uw duikfles visueel te laten inspecteren door een erkend vakman. In Nederland is het verplicht om een keer in de vijf jaar, uw duikfles hydraulisch te laten keuren, bij een daarvoor erkend bedrijf. Hierbij wordt uw fles gevuld met een vloeistof en onder druk getest. Gaat u binnernkort naar het buitenland met uw eigen duikfles? Dan is het raadzaam om voor vertrek te controleren welke lokale regels in bepaalde landen gelden. Het kan zelfs zo zijn dat duikflessen om de 3, 5 of 10 jaar hydraulisch moeten worden getest.
Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply