Welke duikorganisaties zijn er op de wereld en welke is de beste?

18/02/2011 by: Trademedia.nlRemko Jonkers

Duiken is iets wat u evenals bijvoorbeeld autorijden moet leren. Voorstaande weet u als geen ander als u, uw rijbewijs heeft! Na het behalen van uw rijexamen weet u precies:

  • welke verkeersregels er zijn, hoe u een auto moet besturen, et cetera. Nadat u enige ervaringen heeft opgedaan voelt u zich steeds beter en op uw gemak op de (snel)weg.

Met duiken is dit eigenlijk precies hetzelfde. Na het behalen van een (uw) eerste duikbrevet, is het van belang om (al) het geleerde in de praktijk te (gaan) brengen. Door ervaring op te doen, leert u veelal het beste. Om te leren auto rijden moet u de nodige praktijk ervaring opdoen. Dit doet u door bij een autorijschool rijlessen te nemen.

Met duiken is dit exact hetzelfde. Alleen krijgt u geen les van een rij-instructeur maar van een duikinstructeur die u het duiken bij brengt. Wereldwijd zijn er vele verschillende duikorganisatie die zich bezig houden met het opleiden, begeleiden en assisteren van duikers. Vaak wordt gezegd: ‘Dat de ene organisatie beter is dan de andere’. Onzin!!! Natuurlijk zijn er verschillen, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer.

De kwaliteit van een

  • duikschool,
  • duikwinkel of een
  • duikinstructeur als individu,

bepaald uiteindelijk de totale kwaliteit en niveau waarin er les geven wordt. De afgelopen jaren zijn er wereldwijd vele duizenden nieuwe instructeurs bijgekomen die zich bezig houden met de duiksport. Als verbreding van hun eigen interesse of uit beroepsmatige keuze.

De eerste kennismaking met de duiksport is vaak via een kennis, vriend(in), familie, duikinstructeur of anders. De eerste aanraking met de duiksport wordt een introdcutie- of kennismakingsduik genoemd. Aan de hand van deze eerste ervaring kunt u kijken hoe u het ‘gewichtloos’ in het water aan het zweven bent. Vaak wordt een introductieduik gehouden in beschut helder water, een kleine afgelegen baai tijdens uw vakantie of natuurlijk gewoon een zwembad. De duiksport is de afgelopen jaren commerciëler geworden.  U kunt uw eerste kennismaking doen bij een duikvereniging, duikclub, duikwinkel, duikschool of bij een warm (vakantie)duikresort.

Zoals gezegd hangt de kwaliteit van een duikopleiding niet alleen af van welke duikorganisatie, maar vooral ook van diegene die U de lessen verzorgt. Een duikinstructeur (m/v) moet door een duikorganisatie opgeleid en erkend (actief) zijn. Danwel aangesloten zijn bij een duikschool, duikwinkel of duikvereniging. De meeste duikinstructeurs van duikorganisaties mogen (ook) zelfstandig opperen. Aangezien zij de erkenning van duikinstructeur hebben behaald bij een duikorganisatie. De persoon die lesgeeft moet continu blijven voldoen aan de gestelde eisen van een duikorganisatie.  Voldoet iemand niet aan deze eisen kan iemand op non-actief staan. Dit betekent dat de instructeur op dat moment niet bevoegd is voor het opleiden en/of begeleiden van duikers. Vraag daarom dan ook voordat u een introductieduik en/of duikopleiding gaat volgen naar de brevetering (Aanbeveling: visueel laten zien) van de duikinstructeur. In eerste instantie zal men u raar aankijken, maar als alles in daadwerkelijk in orde is, moet dit geen enkel probleem zijn. Dit geeft voor uzelf een rustig goed gevoel en voor de instructeur een teken dat u alles serieus neemt.  Wanneer een duikinstructeur aangesloten bij een duikresort, duikschool of duikwinkel kunt u er meestal wel van uitgaan dat alles in orde is. Maar binnen de duiksport (met name in verre landen) zijn incidenten bekend, van een aan de buitenkant erg goed uitziende duikschool e.d. Die uiteindelijk toch mysterieus bleek te zijn.

Duikorganisaties

Wereldwijd zijn er vele tientallen verschillende organisaties welke zich bezig houden (of gerelateerd zijn) met de duiksport.

Zowel op recreatieve, danwel op het professionele gebied vind u de verschillende duikorganisaties. Duiken is één van werelds veiligste sporten. Hieraan zitten wel belangrijke voorwaarden, één belangrijke voorwaarde is: hou U aan de (basis) duikregels welke gelden bij het duiken.

Het is van cruciaal belang dat u nooit alleen duikt en nooit gaat duiken zonder dat u daarvoor bent opgeleid. Zonder professionele begeleiding van een erkende duikinstructeur en/of divemaster raden wij u af zelfstandig te (gaan) duiken.

Het volgen van een duikopleiding bij een erkende organisatie voorkomt, vooraf en achteraf, veel problemen. Vaak wordt de vraag gesteld van welke duikorganisatie is nou de beste ? Het antwoord: geen organisatie is de beste duikorganisatie !!! Het belangrijkste is wat u wil. Doordat de duiksport en bijbehorende duiktechnieken continu aan het veranderen zijn. De ene organisatie is weer sneller met het andere visa versa…

De duikorganisaties (op willekeurige) op volgorde op een rij:

PADI

PADI is de grootste duikorganisatie ter wereld met vele instructeurs verspreid over de wereld, werkzaam in meer dan 100 landen. Per jaar worden zo’n 400.000 duikers opgeleid, ruim 200.000 zijn beginnerscursussen en zo in zelfde aantal volgt één of andere vervolgcursus. PADI werkt volgens het modulaire opleidingssysteem, welke vele voordelen met zich meebrengt. Bij theoretische modulen moet je denken aan zaken als duikcommunicatie, duiktechniek, (basis) materialenkennis, (basis) natuurkunde. De theoriemodulen worden afgesloten met een korte toets (test). De praktische modulen worden geoefend in het zwembad en het buitenwater.

NOB – Nederlandse Onderwatersport Bond

Duiken is een van de veiligste sporten ter wereld. Wil je duiker worden dan doe je er bij de NOB er in het algemeen wat langer over. De NOB is aangesloten bij de CMAS. Dus ook deze brevetten zijn wereldwijd erkend. De NOB werkt met het zogenaamde sterren duiksysteem, hetgeen ook modulair te noemen is. De opleiding is opgedeeld in verschillende brokken.

Bij theoretische modulen moet je denken aan zaken als duikcommunicatie, duiktechniek, (basis) materialenkennis, (basis) natuurkunde. De theoriemodulen worden afgesloten met een korte toets (test). De praktische modulen worden geoefend in het zwembad en het buitenwater.

SSI

De SSI is een wereldwijde erkende duikorganisatie die je steeds vaker tegenkomt. De SSI geeft op modulaire wijze les. SSI is in 1970 opgericht en uitgegroeid tot een van de grootste opleidingorganisaties ter wereld. Inmiddels vind je zo’n 1800 dealers verspreid over 90 landen. Overal ter wereld heeft SSI Regional Centers die de contacten onderhouden met de dealers, in hun regio. SSI dealers zijn profesionele duikwinkels, duikscholen, duikschepen en ook bijvoorbeeld universiteiten.

NAUI

De NAUI is een uit de USA afkomstige duikorganisatie die sinds kort een vertegenwoordiging kent binnen de Benelux. Deze duikorganisatie is opgericht in 1960. Ook de NAUI geeft wereldwijd erkende duikmbrevetten af. De theoriemodulen worden afgesloten met een examen. De praktische modulen worden geoefend in het zwembad en het buitenwater.

PDIC

PDIC is een organisatie is die al sinds 1960 actief is met het opleiden van recreatieduikers. Ook PDIC geeft wereldwijd erkende duikbrevetten uit en zijn bij een groot aantal internationale organisaties aangesloten.

DAN – Divers Alert Network

Het Divers Alert Network is een wereldwijd erkende organisatie, welke zich nadrukkelijk bezighoudt met duikveiligheid en alles wat hiermee te maken heeft. De website van het Divers Alert Network geeft duidelijk specifiekere informatie. Het is de moeite waard om er een kijkje te nemen. De website van Dan europa is te vinden op www.dan-europe.com.

IDD

IDD werkt evenals de duikorganisatie PADI met het modulaire systeem. De IDD-organisatie is een ook wereldwijd erkend duikbrevet. IDD beschikt over een lesprogramma dat naadloos aansluit bij de eisen en wensen van zowel de beginnende als de gevorderde sportduiker. Bij theoretische modulen moet je denken aan zaken als duikcommunicatie, duiktechniek, (basis) materialenkennis, (basis) natuurkunde. De theoriemodulen worden afgesloten met een examen. De praktische modulen worden geoefend in het zwembad en het buitenwater.

IAHD

De organisatie I.A.H.D. verdiend zeker een vermelding op deze pagina, ook al vanwege het feit dat deze groep duikers al zo vaak ‘vergeten’ worden. Deze vereniging houdt zicht bezig met het duiken met gehandicapten.

CEDIP

De CEDIP is net als de CMAS, voor de NOB, een overkoepelende organisatie van bonden en hun leden, waarvan het hoofdkantoor zijn zetel heeft in Antibes-Juan Les Pins (Frankrijk). Enkele van de aangesloten bonden in Europa zijn: Nederland – IDD, België – VVW, Duitsland – VDTL en FIT, Frankrijk – ANMP, Italië – ANIS, Oostenrijk – OBV, Zwitserland – BTLV en Oekraïne – UDIP.

IADS

De I.A.D.S. is een organisatie welke is ondergebracht in een stichting met een professionele ondersteuning. De organisatie kent verenigingen en individuele leden. De I.A.D.S. is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Federatie (NOF). De organisatie is in 1982 door twee Nederlanders (Rob Dijkman en Pieter Hendriks) opgericht. De I.A.D.S. is wereldwijd bekend bij duikbasissen en duikorganisaties.

Stichting Redlobsterdivers

Stichting Redlobsterdivers is een stichting die het duiken met een beperking promoot en mogelijk maakt. De Stichting Red Lobster Divers heeft ls doelstelling, het stimuleren van deelname aan snorkel en duiksportactiviteiten voor mensen met een lichamelijke-, visuele-, auditieve-, leer- en.of verstandelijke beperking.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Plaats dit bericht op Twitter
Filed under: Leren duiken

Leave a Reply