Duikopleidingen voor ervaren duikers

18/02/2011 by: Trademedia.nlRemko Jonkers

Nadat u enige duiken heeft gemaakt voelt u zich steeds beter en op uw gemak. Na het behalen van een (uw) eerste duikbrevet, is het van belang om (al) het geleerde in de praktijk te (gaan) brengen. Door ervaring op te doen, leert u het beste. Om (meer) ervaring op te doen met de duiksport is het belangrijk dat u het zojuist behaalde duikniveau op niveau houdt of juist omhoog brengt. Dit kunt u doen op verschillende manieren:

  1. Door zelf (vaker) te gaan duiken,
  2. Door onder begeleiding / begeleid te gaan duiken,
  3. Door u aan te sluiten bij een duikschool, duikvereniging of duikclub,
  4. Door een vervolgtraject in te gaan,
  5. Door op vakantie te gaan en te (gaan) duiken etc…

Wanneer u, nadat het afronden en behalen van uw eerste duikbrevet, een tijd niet duikt, verliest u (vaak onbewust) de vaardigheden die u heeft geleerd tijdens een duikopleiding of -cursus.  Ook dit is weer te vergelijken met het behalen van het autorijbewijs. Als u, uw rijbewijs heeft gehaald en na het behalen van uw rijbewijs nooit of een lange tijd niet meer zelf auto rijdt verliest u, uw rijvaardigheden. Met duiken is dit niet anders. Door te duiken en hierin een patroon in aan te brengen, al is het op termijn een of twee maandelijks blijft u duikniveau op peil.

{mosimage}Vaak is het zo dat men, misschien uzelf wel, uw duikbrevet heeft behaald in een warm lekker vakantieland. Twee jaar later besluit u naar een ander land te gaan, toevallig is er de mogelijkheid te duiken. U als gebreveteerd duiker, tenslotte heeft u twee uw brevet gehaald bij een willekeurige duikorganisatie, besluit om maar weer eens een kijkje te nemen onder de waterspiegel. Dit is niet verstandig en de meeste duikscholen, duikresorts e.d. controleren uw ervaring vanuit uw logboek. De betere duikscholen en resorts controleren uw logboek bij de eerste duik.  Vaak is het in het buitenland zelfs zo: dat een eerste orientatie- en/of kennismakingsduik gemaakt moet worden met een divemaster of instructeur. Voordat er zelfstandig gedoken mag worden.

Om uw duikervaring uit te breiden bevelen wij u aan om u aan te sluiten bij een duikvereniging. Of te gaan duiken met andere meer ervaren duikers. Daarbij is het duikniveau van minder belang. Vaak wordt een hoger duikniveau aanbevolen, maar hoeft niet per definitie waar te zijn.  Het kan namelijk ook zijn dat een meer ervaren duiker (bijv. een advanced of 2-sters) duiker, met 50 duiken gelogde duiken, dus minder duikervaring heeft. Dan iemand die ‘beginner’ (Open water diver of 1-ster duiker) met 100 gelogde duiken.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply