Duiken Stormvogel Oostvoornse Meer

01/03/2011 by: Trademedia.nlRemko Jonkers

Het Oostvoornse meer is het bekendste duikgebied in de provincie Zuid – Holland. 320 Hectare en 64 miljoen kubieke meters water vormt het Oostvoornse. Het Oostvoornse meer ligt in het Rotterdamse Europoort gebied vlakbij de plaats Oostvoorne en Brielle.

Het meer is erg populair zwemmers, wandelaars, fietsers, zonnebaders, vissers maar vooral bij duikers. In het Oostvoornse meer wordt verder gesurft en is het hier gezellig. Zomer of winter het is hier altijd vol met watersporters.

Voor duikers heeft het Oostvoornse meer drie top-duiklocaties:

  1. Slag Stormvogel
  2. Slag Baardmannetje
  3. Slag Bergeend DCE

 

Slag Stormvogel

Het Oostvoornse Meer is met name dus erg populair bij duikscholen en hier zijn dan ook vrijwel het hele duikseizoen door duikers, met name beginnende- en leerlingduikers te vinden. Het is dan ook een goede oefenduikplas.

Het zicht varieert. In de winter beter, dan in de zomermaanden. Alhoewel het steeds beter wordt doordat er verschillende buizen zijn aangelegd welke zijn verbonden met de Noordzee (bij het strand De Slufter).

In het weekend zijn er honderden duikers te vinden in het Oostvoornse Meer, slag Stormvogel. De maximale diepte van het Oostvoornse Meer is ruim 41,5 meter. Verder staat het Oostvoornse Meer bekend om haar zogenaamde termoclines (temperatuur verschillen welke opeens kunnen optrden).

In het Oostvoornse meer zijn verschillende duikobjecten afgezonken, zoals verschillende bandensporen, wrakjes, een Volkswagen kever een oude glijbaan, et cetera. Op verschillende plaatsen zijn verder platforms met boeien geplaatst.

Qua onderwaterleven veel driedoornige stekelbaarsjes en regenboogforellen. Ook worden er palingen gezien en vindt men veelal kleine poliepen.

Slag Baardmannetje

Wrak De Amsterdamned

In 1987 werden in het Oostvoornsemeer de opnamen gemaakt van de Nederlandse speelfilm “Amsterdamned” van Laurens Geel en Dick Maas. De film speelt zich af in Amsterdam, maar omdat het grachtenwater niet geschikt was voor filmopnamen onder water heeft men deze in het Oostvoornsemeer gemaakt. De restanten van dit houten wrakje liggen bij slag Baardmannetje op een diepte van 15 meter.

 

 

Slag Bergeend DCE

Wrak V.O.C. schip

Een wrak van vermoedelijk van Spaanse herkomst en stamt uit de 16e eeuw. Dit is bepaald aan de hand van vondsten die o.a. uit scherven, aardewerk, een klein kanon en enkele mortiergranaten met een gewicht van 150 kilogram met het kruit er nog in. Het wrak ligt rechtop de bodem op een diepte 12 tot 17 meter. Op het moment is het wrak nagenoeg in ontbonden staat.

 

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply