Duiken in Flores

17/02/2011 by: Trademedia.nlRemko Jonkers

Het staat buiten kijf dat Flores één van de mooiste Indonesische eilanden is. Om al dit moois te aanschouwen is het aangeraden over land te reizen. Maar omdat er maar één (drukke) hoofdweg is, moeten toeristen rekening houden met lange reistijden en oncomfortabele busritten. Flores telt in totaal 14 vulkanen, wat ineens duidelijk maakt dat het eiland bergachtig is en daardoor ook bijzonder fraai. Het hoogtepunt op Flores is ongetwijfeld Gunung Keli Mutu (1690 m) met zijn 3 kratermeren, elk gevuld met water in verschillende kleuren.

YouTube voorvertoningsafbeelding

De flora in Flores is sterk gerelateerd aan de hoeveelheid neerslag per jaar. In het nattere westen kan men zelfs stukjes tropisch regenwoud aantreffen, terwijl men zich in oosten soms in de savanne van Afrika waant. De fauna is eerder arm en de grotere dieren zijn allen ingevoerd, uitgezonderd dan de Komodovaraan die je ook in het westen kan terugvinden. Er bevinden zich echter wel een aantal endemische vogelsoorten op Flores.

In tegenstelling tot de relatief arme landfauna en – flora is de onderwaterwerdeld rijk aan soorten. Vooral voor de kust van Labuanbajo en Maumere komen snorkelaars en duikers meer dan voldoende aan hun trekken. Een aardbeving in 1992 heeft een gedeelte van het koraal in de Maumere-baai verwoest, maar dat zou zich naar verluid weer volop aan het herstellen zijn. Een deel van duikplaatsen zijn in ieder geval gespaard gebleven en zeker de moeite waard. Zij bestaan vooral uit steile wanden, begroeid met zacht koraal en sponzen. De kans op haaien is hier vrijwel 100%, terwijl er verder ook nog grote tonijnen, jackfish, Napoleons en dergelijke waar te nemen zijn.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply