Duiken in de Aloren

17/02/2011 by: Trademedia.nlRemko Jonkers

Ten oosten van de Solor-eilanden ligt de Alor-archipel, die bestaat uit de grotere eilanden Alor en Pantar en enkele kleine eilanden als Baranusa, Kambing, Buaya en Tereweng. Vooral Alor is prachtig, met een ruig binnenland en romantische witte stranden. De diverse etnische groepen hebben door de moeilijke toegankelijkheid van hun woongebied lange tijd nauwelijks contact met elkaar gehad, waardoor ze hun eigen taal en cultuur konden ontwikkelen. Zo worden er maar liefst zeven verschillende talen onderscheiden. De tradities zijn bewaard gebleven, hoewel het merendeel van de bevolking christelijk of islamitisch is geworden.

Alor is een must voor toeristen die ge&iuml;nteresseerd zijn in traditionele cultuur. Een belangrijk voorwerp in hun cultuur vormt de moko-drum die vroeger, voor de Nederlanders zilveren en koperen muntstukken invoerden, als betaalmiddel dienst deed en nu nog steeds gebruikt wordt als bruidsschat. De Alorezen classificeren de drums op ouderdom, motieven en geschiedenis. De waarde loopt uiteen van enkele duizenden tot verschillende miljoenen Rupiah. Voor het verkennen van het ruige landschap is een goede conditie vereist. Wegen zijn er nauwelijks, laat staan geasfalteerde. </p><p>Ervaren duikers, dikwijls niet gemakkelijk tevreden te stellen, dromen hiervan. Duikplaatsen met namen als &quot;The Bullet&quot; en &quot;Sharks Gallore&quot; geven al een idee van wat het duiken voorsteld rond Alor. Grote vissen, sterke stromingen, soms zo sterk dat moet oppassen je bril en ontspanner niet te verliezen. Omdat de richting en sterkte van de stromingen dikwijls veranderen, is het goed mogelijk dat je &#39;s morgens een rustige duik gedaan hebt, terwijl je in de namiddag op dezelfde plaats wel in een wasmachine lijkt terechtgekomen te zijn. De straat tussen Pantar en Alor lijkt net een jetmotor die het water van de Zee van Flores (noorden) in de Zee van Savu (zuiden) stuwt. De enige plaats waar je dit nog kan tegenkomen is Komodo. </p><p>De biodiversiteit onder water is er uitmuntend; een groot aantal verschillende koraalsoorten welke nog volledig intact zijn en een overvloed aan vis. Verder kan je er ook diverse soorten rifhaaien aantreffen evenals tonijnen, maanvissen, manta&#39;s en met een beetje geluk walvishaaien. Dit alles kan je dan ervaren met een zichtbaarheid die kan oplopen tot 30 meter. Het is ook mogelijk om er te snorkelen met grienden (Pilot whales), die er regelmatig komen jagen tussen Alor en Pantar.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply